Sahabat@Dusun Bayu

Saturday, November 12, 2011

GURU EMPAT NEGERI KERJA 9 JAM TAHUN 2012

Salam...

Mohon pendapat para guru mengenai cadangan ini...

Guru Empat Negeri Kerja 9 Jam Tahun 2012

ALOR SETAR 11 Nov. - Kira-kira 5,000 guru dari hampir 104 buah sekolah di seluruh negara akan menjadi perintis kepada sistem waktu bekerja sembilan jam mulai Januari tahun depan, kata Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP).
 
Presidennya, Hashim Adnan berkata, pihaknya difahamkan sistem waktu bekerja baharu itu akan dilaksanakan di empat buah negeri iaitu Pahang, Melaka, Johor dan Sarawak dengan tempoh percubaan selama enam bulan sebelum diperhalusi oleh Kementerian Pelajaran.

Katanya, pihak NUTP bagaimanapun berpendapat waktu bekerja tersebut tidak sesuai diamalkan di sekolah. Jelas beliau, pihaknya menerima maklum balas daripada guru terlibat yang bimbang dan tertekan ekoran perubahan waktu kerja baharu itu.

"NUTP berpendapat sistem bekerja sembilan jam seperti penjawat awam lain di pejabat tidak boleh diguna pakai dalam pendidikan sekolah.

"Selain bertugas sebagai pendidik, guru juga dibebani dengan tugas perkeranian termasuk mengisi data dan sebagainya. Malah, ada masanya guru terpaksa bertugas Sabtu dan Ahad untuk aktiviti badan beruniform, sukan dan kelas tambahan," katanya pada sidang akhbar di sini malam tadi. Hadir sama, Setiausaha Agungnya, Lok Yim Pheng.

Menjelaskan lebih lanjut, kata Hashim, tempoh percubaan waktu berkerja sembilan jam sehari di sekolah terpilih itu akan dilaksanakan dua sesi iaitu 7.30 pagi hingga 4.30 petang dan 1.30 petang hingga 6.30 petang selama enam bulan.

"Kesatuan dimaklumkan bahawa para guru di sekolah terlibat sudah diberikan taklimat berhubung perkara ini.
"Walaupun ia tempoh percubaan sebelum diperhalusi pelaksanaannya oleh Kementerian Pelajaran, ramai guru sudah merasa tertekan dan kita bimbang perkara ini akan menganggu tugas mereka di sekolah," katanya.
Sehubungan itu, kata Hashim, NUTP menggesa kerajaan supaya mengkaji semula perkara tersebut.

Sumber: Utusan Malaysia 12 November 2011
Para guru semestinya mengetahui apakah tugas yang dilakukan...
Bagi saya, tugas guru bukan hanya mengajar di kelas, malah termasuk kerja-kerja pengkeranian yang dilakukan, seperti mengisi data, memasukkan markah peperiksaan pelajar di dalam Sistem, perjumpaan ko-kurikulum seperti sukan, permainan, kelab dan badan beruniform, latihan rumah sukan, latihan-latihan berbentuk pertandingan seperti bahas, pantun, nasyid, sayembara bicara berirama, pidato, debat dan sebagainya. 

Ada juga kelas-kelas tambahan yang diadakan pada sebelah petang & malam.
Maka, jelaslah masa bekerja guru tidak sesuai jika hendak disamakan dengan waktu pejabat biasa.
Secara peribadi saya berharap agar cadangan ini difikirkan semula oleh pihak kerajaan...

TUGAS SEBAGAI GURU BUKAN MUDAH...
GURULAH YANG AKAN MEMBENTUK...
ORANG MENJADI MANUSIA...
MANUSIA MENJADI INSAN...

 Mohon cadangan difikirkan semula....

No comments:

Aku & Dia

Daisypath Anniversary Years Ticker