Sahabat@Dusun Bayu

Saturday, May 30, 2009

Aku Jadi Hero

Salam...

Mesti korang nak tau kan nape entri kali ni tajuk dia "AKU JADI HERO"... Citenye cmni...

Imbas kembali...hehe...

25 Mei 2009/Isnin
Jam 4.00 petang

Masa ni aku dalam komuter nak ke KL Sentral... Hari ni aku akan berjumpe dengan Si Dia sebelum aku balik ke Kuching... Plan nak jumpe Si Dia kat KLCC... Sbb dia hbs keje pkl 5 ptg... Si Dia tgh praktikal kat PNB..hehe... Hari ni x ramai sangat org dalam komuter. Agaknye org belum balik keje lagi... Kalau pukul 5 ptg mesti dah sesak dalam komuter... Aku pun duduk la kat dalam komuter yg agak lengang tu... Kat depan aku ade sorang melayu(brother melayu)... Aku rasa umur dia dalam lingkungan 40-an... Kat sebelah kanan dia ade sorang perempuan India, Cina & sorang lagi India... Rasanye mcm diorg tu student lagi... Kawan rapat agaknye... Ye la, ni kan Malaysia... Pelbagai bangsa dan agama... hehe... Kat sebelah kiri org melayu(brother melayu) tu pulak xde sape2 yg duduk... Kat sebelah kanan aku plak rasanya mcm bkn org Malaysia... Tgk dari segi rupenye mcm org Vietnam...hehe... Aku teka je... x tau la betul ke x... Ntah2 org Malaysia... Sebelah kiri aku sah2 org Malaysia... Sbb aku dengar dia telefon ckp melayu... Aku duk memerhatikan hampir semua org yg aku nmpk kat dalam komuter tu... Mcm2 kerenah je... Ade yg tdo... Ade yg bc buku... Ade yg tgh telefon... Mcm2 la...

Masa tgh kusyuk memerhatikan ragam org, tiba-tiba aku di kejutkan dengan suara driver komuter... "Stesen Bandar Tasik Selatan... Bandar Tasik Selatan"... Komuter pun berenti la kat stesen ni... Agak ramai gak yg masuk dalam komuter kat stesen ni... Ade yg dah balik keje kot... Kata aku dalam hati... Sbb aku tgk ade sorg warga indon yg gayanye mcm pekerja tapak binaan... Dengan bajunye yg lusuh... Muka yg penat... Ade kesan cat dan pasir kat seluarnya... Mmg betul la kot dia tu pekerja tapak binaan... Dia duduk selang 2 org dari tempat aku duduk...

Bila nak sampai ke stesen Mid Valley ramai yg dah bediri sbb x sabar nak keluar dari komuter tu... x pon, x tahan nak buang air... x pun dah lambat nak jumpe p.we/m.we... Ape2 je la... Yg penting aku x begerak lagi dari tempat duduk ku...hehe... Masa ni la permulaan sebuah drama kehidupan yang aku sendiri pun menjadi pelakonnya... Pelakon utama plak tu... hehe... Real beb...!

3, 2, 1.... Action...!
Brother melayu tu pun menukar tempat duduknye sbb nak duduk dekat dengan pintu komuter... Aku rasa mcm brother tu nak cepat... Dalam masa yg sama, org yg nak masuk ke dalam komuter pun agak ramai... Berlaku la sedikit aksi berebut tempat duduk... Tanpa brother tu sedari, dompet dia tercicir kat tempat duduk dia yg sebelum tu... Belum sempat aku nak ambik dompet tu & bagi balik kat brother tu... Hmmm... Mamat indon yg aku ckp pekerja tapak binaan tu dah ambik dulu... Slamber je dia ambik & letak dalam poket dia... Brother tu masih x perasan yg dompet dia tercicir & telah dicilok oleh mat indon tu... Nak je aku bangun & ckp kat mat indon tu bagi balik dompet tu kat brother yg empunye dompet tu... Tapi, bila aku fikir2 balik... Better aku bertindak sebelum sampai KL Sentral... Sebabnya, aku takut berlakunya pergaduhan dalam komuter tu... Lagi pun x lama lagi nak sampai kat stesen KL Sentral... Aku pun rasa brother tu nak turun kat KL Sentral gak... Kalau aku bgtau skrg... Konfem mat indon tu kene belasah... Aku pun bersabar sebelum memulakan tindakan yg seterusnya...

Tak lama lepas tu, driver komuter pon ckp "Stesen KL Sentral... KL Sentral"... Sebelum komuter berenti aku pun bangun & memulakan langkah seterusnya...

Aku: Bagi balik dompet yg ko ambik tadi...! (Dengan muka yg serius & lagak mcm hero...hehe...)

Mat Indon: Apa dia? (Buat-buat x tau plak)

Aku: Aku nampak ko ambik dompet ka depan aku tadi... (Suara aku makin kuat... Org lain tengok semacam je... Mesti diorg ingat aku samseng... hahaha...)

Mat Indon: Kamu punya dompet ke? (Buat muka x besalah plak dia... Rasa nak lempang je...)

Aku: Bukan aku punye... Orang tu punye... (Sambil menunjukkan brother melayu tu)

Brother tu pun pelik & cek dompet kat poket seluarnye... Sah mmg xde... Muka brother tu pun berubah... Nampak mcm bengang je... Mat Indon tu pun beri balik dompet tu kat brother tu...

Brother melayu: Ape ni ambik barang org...? Ko mencuri ni... Ade ke patut ko ambik dompet aku... (Memang marah giler la brother tu masa ni... Org2 yg ade kat dalam komuter tu semua tgk...)

Mat Indon: Saya bukan ambil... (Muka dah takut dah...)

Komuter pon berenti kat KL Sentral... Brother tu masih lagi marah mat indon tu... Aku masih berdiri di antara brother dgn mat indon tu... Takut dia nak belasah plak mat indon tu... Bila brother tu nak je belasah mat indon tu... Aku pun tahan dia & cakap...

Aku: Sabar bang... Biarkan dia... Kte kan org Melayu... Org Malaysia... Ni bukan budaya kita bang... Org melayu bukan samseng... Suka pukul org... Kite tunjukkan kat diorg yg kte masih ade adab dan budi bahasa...
(Tulisan kaler merah aku saje-je tambah... Nak ckp cm 2 tapi x jadi plak...hehe)

Brother melayu: Nsb baik abang ade... Kalau x, saye dah belasah dah mat indon tu... Terima kasih banyak-banyak bang... (Ade ke ptt dia panggil aku abang... Padahal dia tua lagi dari aku...huhu...)

Aku: Sama-sama bang...

Lepas tu komuter tu pun meneruskan perjalanannya... Sempat gak aku tgk muka mat indon tu... Mesti dia malu giler... Org len yg ade dalam komuter tu mesti berhati-hati dengan dia... hmmm... Macam-macam je... Aku pun terus beli tiket LRT sebab nak g KLCC plak... Dalam LRT tu aku teringat balik kejadian yg baru aku hadapi td... Aku pelik, aku rasa bukan aku sorg je yg nmpk mat indon tu ambik dompet brother melayu tu... Sangat jelas mat indon tu ambik dompet yg tercicir tu... Aku rasa org lain dalam komuter tu pun nampak... Tapi, kenape diorg x nak buat pe2... Buat x tau je... Padahal berlaku depan mata diorg... Ini ke org Malaysia...? Ape yg diorg takut sangat sampai sanggup berdiam diri bila nmpk kejadian cm 2 berlaku... Pelik la... Huh! Adakah mmg dah ditakdirkan yg aku akan tolong brother tu...? x pon, diorg mmg x nak ambil tahu pon kalau kejadian tu berlaku... Cmni ke org Malaysia...? Sedih pun ade gak aku rasa masa tu... Bukan la aku nak ckp yg aku ni hero... Tapi, aku sedih dengan sikap org2 yg ade kat tempat tu masa kejadian tu berlaku. Diorg buat-buat x tau je... huhu...

Tapi xpe... Nasib baik la aku nmpk kejadian tu... dan hal tu pun settle... xde masalah yg berlaku... xde kes membelasah mat indon yg curi dompet... xde masalah org yg hilang dompet...

Dan aku dapat gak jumpe dengan orang yang aku rindui... Lepaskan rindu sebelum aku pulang ke Kuching... Walaupun kami jumpe x lama.. Tapi, ckp la menatap wajahnya... Menghilangkan rasa rindu yg sudah lama ingin berjumpa... Thanks kepada si dia... yg paling penting... Aku tetap hero kepada si dia...hehehe...

Si Dia pernah ckp kat aku... "Walaupun awak x dpt terbang, x pakai spender merah kat luar, xde power... Awak tetap hero kat hati saya..."

6 comments:

lurunna said...

cayalah bro!!!...bangga plak ade senior cam gini..huhu

Azwandy Bin Muhamad said...

Tq lurunna...
Kebetulan berada kat tempat tu kan...
Ape salahnye membantu...
hehe...

Anonymous said...

hero saya pakai spender kat dlm ek...hehehehehehe (still ingat awak kat msg tu.huhu)

Azwandy Bin Muhamad said...

mesti la ingat...hehe...

Q said...

bangga siut aku sebagai pengurus hero kau. hahaha...

Azwandy Bin Muhamad said...

Q........
Ape mksd ko "sbg pengurus hero kau"...?

Aku & Dia

Daisypath Anniversary Years Ticker