Sahabat@Dusun Bayu

Monday, May 18, 2009

Kisah Kawan Baik

Salam...

Tahun 2009
Semalam aku keluar dengan mmbr baik aku... Masa plan nak jumpe hari tu dia tak ckp plak dia akan ajak awek dia skali... Sebelum dia datang semalam, baru la dia ckp dia ajak awek dia skali... Sebelum tu aku nak cite dulu pasal kawan baik aku ni..

Balik semula ke Tahun 2002
Nama dia Krol (nama sebenar x payah display la k... Atas sbb2 yg tertentu...) Aku mula bkwn baik dengan dia masa form 4. Masa tu ktorg baru kenal sbb baru masuk kelas tu... Dia duduk sebelah aku. Mula-mula ingatkan si krol ni poyo. Sbb selalu je control macho... Maklum la bdk hensem... Tapi aku hensem lagi la...hehe... Ramai je pempuan yg minat kat dia. Aku pun kadang-kadang terkene gak tempiasnye... Ye la, aku kan duduk sebelah dia. Ade je bdk2 pempuan yg mntk no telefon si krol tu kat aku... Si krol ni plak bkn jenis yg suka melayan... Senyap je orgnye... Nak dijadikan cerita, masa form 4 kn ade cerita korea tajuknye "Winter Sonata"... Popular gak la cite 2 masa 2.. Ingat lagi x? Dipendekkan cerita, hero cite 2 yg namanye Joon Sang mcm la muke si krol ni... Jd bdk2 pempuan ni panggil la si krol ni Joon Sang... Si krol ni mcm biasa la, malas nak melayan bdk2 ni... Al-kisah lagi, si krol ni sebelum ni pernah la kapel dengan kawan baik aku gak... Biasa la zaman sekolah, bdk2 suke bcinte kn... hehe... Aku dengan krol terus la bkwan baik sampai la hbs form 4...

Ade la sikit-sikit mcm muke dia ni kwn aku tu...


Cite "Winter Sonata" yg popular masa thn tu.


Tahun 2003
Masa form 5 aku dgn krol masih lagi duduk sebelah-menyebelah... Ye la, dah jd mmbr baik kn... Masa form 5 ni gak dpt cikgu Matematik baru... Sejarah result matematik aku dgn krol ni agak kurang baik la... Kat dalam buku laporan mmg xpernah dpt kaler biru... Dpt kaler merah je... huhu... Bila cikgu matematik baru 2 msk kelas, ingatkan cikgu 2 slow... Tapi, sangkaan aku dgn krol salah... Cikgu 2 ganas rupenye...huhu... Mula2 mmg la lemah lembut je... Lps 2 3 hari mengajar, teserlah keganasannye... Aku dgn krol slalu jd mangsa... Teringat aku masa cikgu 2 baling buku kat aku... Sbbnye x buat keje rumah yg dia bagi... Bkn aku x nak buat... Aku x tau pon latihan 2 kene buat. Padahal latihan yg lain aku dh buat da... Cuma latihan yg satu 2 je aku x tau kne buat... Tu la kesilapan cikgu 2... Menjatuhkan hukuman kpd aku tanpa dibicarakan dahulu.. Ape la salahnye dia tanye dl kat aku... huhu... Lepas peristiwa 2, kalau dia bg latihan, aku akan bertanye 2, 3, 4, 5 kali kat dia sampai la dia fedup nak menjawabnye... Ye la, takut terlepas pandang latihan yg dia bagi...hehe... Tapi, cikgu 2 bagus... Dia pandai mengajar. Disebabkan dia jugak la aku selalu dpt markah tinggi dalam matematik... Terima kasih cikgu...!

Lain pulak dengan krol... Bdk ni lambat ckit dalam matematik ni... Mcm biasalah, stp pagi dia akan pinjam buku latihan aku... Tau kan dia nak watpe...? Mesti la meniru..hehe... xpe, aku bg je dia tiru... Sbb kadang2 aku pon x siap keje rumah...hehe... Cikgu 2 jugak la yg bagi gelaran kat aku dgn krol... Kalau jumpe je cikgu 2, dia akan panggil ktorg dgn gelaran 2...huhu... Gelaran ape 2, ha mesti korg nak tau kn... x leh ckp kat cni... 2 rahsia... Mcm2 la yg ktorg lalui bersama masa 2... Sampai la SPM... Lps SPM aku keje... 3 bulan keje kat Kilang Biskut... Jd Pembantu Ketua Stor...huhu... Penat weh... Pas tu keje lain plak... Keje kat supermarket kat bahagian frozen... Lbh kurang sebulan gak la aku keje situ sampai result SPM kluar.

Tahun 2004
Lepas result SPM keluar, aku msk form 6... Si krol plak, x nak stdy lagi... So, dia pon keje la... Tapi,ktorg still lagi bkwn rapat... Slalu gak la keluar sama2... G lepak sama2... Jumpe mmbr sama2... Lama-kelamaan, ktorg jarang jumpe... Ye la, dia sibuk keje. Aku pon sekolah gak masa 2...

Tahun 2005
Aku masuk asrama thn ni... Nak fokus kat study. Lagi pon, mmbr2 aku ramai yg msk asrama... Aku pon join la sekali... Maka disebabkan itu la, aku dgn krol lagi la jarang jumpe... Dah la kat asrama x boleh bwk hp... Tapi, kadang2 masa aku balik hujung minggu, ade gak dia singgah kat rumah aku... Lepak2 la kat rumah aku... After STPM, aku pon keje la... Jd cikgu sandaran... 3 bulan cm 2 la jd cikgu... Krol pon dah keje gak... Keje kat warehouse... Kalau ade jualan kat tempat dia keje, aku dtg la kat situ... Lepak2 dgn dia kejap...

Tahun 2006
Tahun 2006, aku berhijrah ke UPM... Sambung blajar kat cni... Tinggallah si krol kat Swk... Mesti dia bosan. Sbb mmbr lain pon sambung blajar kat semenanjung... Aku pon dah jarang msg dia... Lagi pon aku jarang balik...Kalau balik pon masa raye... Masa raye je la jumpe dia... Kluar beraye sama2... Pas 2, x jumpe da...

Tahun 2007 & 2008
Macam tahun 2006 gak... ktorg jumpe masa raye je...

Balik semula ke Tahun 2009
Sekarang krol dah keje kat Kajang... Keje kat Agensi Dadah Kebangsaan (ADK). Semalam dpt gak la jumpe dia. Ktorg plan la nak jumpe. Sekali dia bwk awek dia gak. Diorg ambik aku kat kolej. Pas 2 ktorg g Jusco Balakong. Aku dgn krol plan nak g Mines je. Tapi, awek dia ajak g Jusco. Ikut je la kata krol... Mula2 si krol ni x mengaku pempuan 2 awek dia... Nama pempuan tu Eja... Tapi, aku tau 2 awek dia. hehe... Otw nak ke Jusco 2, aku borak2 la dgn krol... Mcm2 yg ktorg borakkan... Ktorg ckp dlm bahasa swk la... So, awek krol 2 dgr je... Tapi, mesti la dia x faham ape yg ktorg ckp...hehe... Sampai2 je kat Jusco 2, awek krol 2 g bli kasut... Biasa la pempuan... Pilih kasut ambik masa ckit... Si krol pon ikut je awek dia 2... Aku pon ikut kepala aku la. G jln2 tempat len... Lps 2 ktorg g mkn. Masa mkn 2, Eja tanye la kat aku pasal krol...

Eja: Korang mmg kawan rapat eh?
Aku: Ha a... Sejak skolah menengah lagi...
Eja: owh... Kawan baik la ni...?
Aku: Lebih kurang mcm 2 la...
Eja: Krol dulu nakal x?
Aku: xde la nakal... Dia baik je... Senyap je kat kelas... (Cover baik punye...haha...)
Eja: Krol ckp dia xde awek masa sekolah dl... Betul ke?
Aku: Betul la 2... Dia mana ade awek dl... Singel je... (Cover lagi.. Padahal krol ade minat kat sorang junior ktorg... Time rehat je g usar bdk 2...hehe)

Krol senyum je masa ni...hehe...
Lps 2 sambung makan lagi...

Lepas mkn, ktorg duduk la dulu kat Jusco 2 sebelum balik... Aku dgn krol borak2 la... Maklum la dah lama x jumpe... Banyak cite nak dicite... Pastu, Eja pon tanye kat aku....

Eja: Nape x ajak awek keluar sekali...?
Aku: Dia sibuk...
Eja: Dia keje ke?
Aku: Ha a... Praktikal skrg ni...
Eja: Sama belajar ke?
Aku: Ha a... Sama. Tapi dia ambik course lain...
Eja: owh... x merokok eh? (Sambil melihat krol yg tgh merokok...)
Aku: x... x suka rokok...
Eja: Mcm mana la bdk ni boleh merokok... Padahal kwn baiknye x merokok... Belajar dari sape la ni... (Eja sengaja menyindir krol...)

Lepas 2, ktorg pon balik...

2 la kisah kawan baik aku... Lps ni dia ajak keluar lagi... Dia suruh aku ajak awek sekali... Dah ade dekat ni mmg senang la nak jumpe... Tgk la nanti, kalau ade masa ktorg keluar lagi la... Nak mintak dia belanje plak...hahaha...

Entri ini ade tokok tambah ckit dari cerita sebenar atas sebab2 yg tertentu... xde sebab pon sbnrnye...

4 comments:

ADORA said...

publish la muke krol tu..nak tgk muke artis..haha..

Azwandy Bin Muhamad said...

Nanti sy publish muke dia k..hehe...

ADORA said...

Ok...nanti nak tgk muka artis...hehe

Anonymous said...

wah, nti wat double date ek dgn kawan awak tu..huhu..besh2...

Aku & Dia

Daisypath Anniversary Years Ticker