Sahabat@Dusun Bayu

Sunday, August 29, 2010

Sotong Kuritaku sudah...

Salam...

Salam kemerdekaan kepada sahabat-sahabat blogger yg disayangi...
2 hari saja lagi kita semua akan menyambut hari kemerdekaan yg ke-53...
Alhamdulillah... Hari ini sudah 19 Ramadan...
Lebih kurang 10 hari saja lagi syawal pula menjelma...
Lagu raya juga sudah mula berkumandang di radio...
Orang ramai sudah mula membeli keperluan untuk menyambut hari lebaran...
Anda macam mana?
Sudah beli baju raya ke belum?
Hehe...
Hari ini, saya rasa sedih sangat...
Nak tahun tak kenapa?

Sebabnya, sotong kurita saya sudah mati...
Huhu...
Setelah 6 hari membelanya, pagi tadi sotong kurita yg belum lagi diberi nama itu telah mati...
Saya pun tidak tahu apakah punca kematiannya...
Mungkin juga kerana tahap kemasinan air yg tidak sesuai dengannya...
Mungkin juga sebab kebosanan...
(Bosan sbb dok sekor-sekor...)

Ini adalah antara gambar sotong kurita saya selepas kematiannya...
Huhu...

Inilah sotong yg saya maksudkan...

Tak dapat nak tengok sotong ni main pancut-pancut air lagi..Huhu...

Saya nak bela sotong ni lagi...

Yang pastinya memang seronok membela sotong kurita ini...
Sotong kurita ni unik sangat...
Ada masanya aktif sangat...
Ada masanya menyorok je...
Ada masanya main pancut-pancut air...
Tu yg seronok tu...
Huhu...

Tapi, sekarang sudah tidak dapat melihat lagi semua tu...
Rasa-rasanya saya nak bela lagi sotong kurita...
Kali ni saya nak jaga betul-betul...

Terima kasih kepada sahabat-sahabat yg beritahu apa makanan sotoong kurita ni...
Maaflah sebab tak dapat nak jaga sotong ni betul-betul...
Huhu...

Lepas ni saya cari sotong ni lagi...
Saya akan jaga baik-baik...

"Mr. Q jom join aku bela sotong kurita...Hehe...Tiba-tiba teringat ikan belida ko dulu..
Mati masa bulan puasa gak...
Masa sahur plak tu...Huhu..."

Sekian dulu untuk kali ini...

~~~...Mana nak cari sotong kurita ni lagi eh...?Huhu...~~~

39 comments:

Q said...

alamak..baru nak berseronok dah mati pulak. takpe jgn putus asa. bela lagi ok. aku sekarang ni tengah bela Lobster pulak. hahaha.
teringat siksanya ikan belida aku kene tarik nyawa.

dayana said...

keciannyer...nk bela tu nti jaga elok-elok..=)

Azwandy Bin Muhamad said...

@Q Tu la...best bela sotong kurita ni...Hehe... Tringat masa ikan belida ko nazak...Siap bagi CPR lagi..Haha...

Azwandy Bin Muhamad said...

@dayana Kesiankan..Huhu... Nanti sy bela elok2..hehe.

Faizal n Fashitah said...

Bro..bukan senang nak pet sotong kurita macam tok. You need to put inside a big aquarium, environment nya perlu di create as if kedak dalam laut. Temperature air mesti maok cun disamping need to put other hidupan kedak ikan2 kecik, rumpai laut etc..

Anyway, sorry for your lose. Next time mun ada nangkap sotong kurita agik, u should give to me laa hehehe..

Azwandy Bin Muhamad said...

@Faizal n Fashitah Yup...mena ya... Tapi, i ada baca kat internet... x semestinya environment nya perlu mcm kat laut... asalkan tahap kemasinan air nya betul dpt juak nya idup..Hehe... Next time i nak jaga mena2..hehe...

Bro, susah juak nak dpt sotong kurita idop.. Nak tok pon abg i dpt masa nya g laut...Hehe...

Thanks k..

nuriz said...

ni adik paul sotong tu ke hehe

Azwandy Bin Muhamad said...

@nuriz Bkn...ni sepupu dia...hehe...

mr.curly said...

alamak!! so lu kene cuti berkabung ni bro ...hehe

Azwandy Bin Muhamad said...

@mr.curly x la sampai bkabung bro...huhu...

chawyna said...

awak bela sotong kurita yaaa.

comel je.
tape, nnt beli/cari lain yaa.

:)

najmi_paddy said...

en azwandy...
crius ke bele sotong kurita nie??/
cam xcaye je..
tangkap kt ner??
seronok plak awk tgk ad owg bleh bele sotong kuwita..
=)

huϟna™ said...

waa...
gempak r bele stg!
hee..

Nur Liyana Mohd Ustar said...

ee ! hehe . x geli ke awk ? :)

Nur Liyana Mohd Ustar said...

ee ! hehe . x geli ke awk ? :)

Liza said...

tak pernah dgr lg org bela sotong kurita ni. haha.. Chumel.

Azwandy Bin Muhamad said...

@chawyna Ha a..Tapi, dah mati pagi td..Huhu... 6 hari je bela...huhu...

Azwandy Bin Muhamad said...

@najmi_paddy Yup...Serius... x tipu... Abg saya dpt masa di g laut aritu... Mmg seronok...Tapi dah mati..huhu..

Azwandy Bin Muhamad said...

@huϟna™ Gempak eh? Skrg ni mcm2 org bela... Bela lobster la... ketam la...Mcm2 je...hehe...

Azwandy Bin Muhamad said...

@Nur Liyana Mohd Ustar xde la geli... comel je...hehe...

Azwandy Bin Muhamad said...

@Liza Skrg ni org bela mcm2... dah xde bela hamster, arnab... skrg bela lobster, crab, sotong...hehe...

wanhairi said...

cian nyer..mati plak...xsempat dia nak lahirkan zuriat..huhu

Azwandy Bin Muhamad said...

@wanhairi Mcm mana nal lahirkan zuriat.. pasangannye xde...huhu...

wanhairi said...

nanti cari la 2..btina ngn jntn.. baru laa dia xbunuh diri..huhu

MR. MIND said...

sotong ni blh buat ramalan x?

ribena.illina said...

huuuu teringat kura2 bena pon mati time sahur jugak..huhu..setaun yang lepas..

rase nak bela jugak la sotong ni..heee~


dah mati tuh..buat makan la ye? heee~

mier@merr said...

ala..klu tak boleh gne untuk tilik piala malaysia lak..hehe..

nur aisya humaira said...

camne bela sotong ni???
bgi die mkn ape???
1st time dgr org bela sotong...

Azwandy Bin Muhamad said...

@wanhairi Tu la wan..nak cari sekor jantan sekor betina nanti... Tapi, mcm mana nak tau yg mana jantan yg mana betina...?huhu...

Azwandy Bin Muhamad said...

@MR. MIND Belom sempat nak try buat ramalan dah mati..hehe...

Azwandy Bin Muhamad said...

@ribena.illina Yeke? Jom la join saya bela sotong kurita ni... Best... Walaupun 6 hari je dpt bela..huhu...

xsampai ht nak makan...Huhu..

Azwandy Bin Muhamad said...

@mier@merr Tu la...x sempat..Hehe...

xde maknanya nak guna utk wat ramalan...hehe...

Azwandy Bin Muhamad said...

@nur aisya humaira Mula2 bg dia makan isi udang...Pastu bg mkn anak ikan... Tapi dia dah mati dah..Huhu...

Aniza said...

kesian...takpa2. kita buat lauk je sotong tu...janganlah sedih. bela yang baru..

ciK LyndaWawa igUana said...

wah..kitak bela sotong kurita????best eh....

Azwandy Bin Muhamad said...

@Aniza Ye niza...sy nak bela yg baru plak..hehe...

Azwandy Bin Muhamad said...

@ciK LyndaWawa igUana Aok..tapi, dah mati dah..huhu...

Moque ^_^ said...

humaeih..siannye sotong itu..sudah mati..tp belaan sotong tu.. :)
kasi beli lain, boleh bela lagi..

zahidah dihaz said...

innalillah....
cari lah penggantinya...huhuhuhu

Aku & Dia

Daisypath Anniversary Years Ticker