Sahabat@Dusun Bayu

Thursday, September 2, 2010

Pulanglah Sayangku

Salam...

Apa khabar sahabat-sahabat blogger yg disayangi sekalian...?
Semoga berada dalam keadaan sihat-sihat sahaja...
Alhamdulillah, hari ini sudah 23 Ramadan...
Tinggal seminggu sahaja lagi kita semua akan menyambut Syawal pula...

Minggu depan cuti sekolah akan bermula..
Sudah merancang bila untuk balik ke kampung halaman...?

Apa...?
Tidak mahu pulang ke kampung raya ini...!

Pulanglah wahai sahabatku...
Pulanglah selagi ibu dan bapamu masih ada...
Mereka semestinya menanti kepulangan kamu...
Mereka pastinya merindui kamu...

Kalau anda terpaksa betugas pada hari raya nanti, jangan lupa untuk menghubungi mereka...
Khabarkan berita kepada mereka...

Bagi yang bercuti...
Pulanglah berjumpa ibu dan ayah anda...
Dalam hati mereka berkata
"Pulanglah Sayangku..."
Sesungguhnya hargailah mereka selagi mereka masih ada di dunia ini...
Sebelum mereka pergi buat selama-lamanya...

Untuk entri kali ini, Poet Dusun Bayu hendak kongsikan video ini...
Video ini sangat bermakna kepada saya...
Mungkin ada di antara anda yg pernah menyaksikan video ini...

SURAT IBU...

Untuk anak-anak yang mak sangat rindukan...

Masa berlalu sangat cepat sekali... 
Mak teringat sangat kerenah adik, suka sangat main doktor-doktor...
Sampai corong air mak pun dia buat main doktor-doktor...
Adik minat sangat nak jadi doktor, tapi selalunya... 
Emaklah yang jadi doktor adik. 
Doktor yang ada bila-bila masa yang diperlukan...

Kadang kala mak bertanya, adakah nanti anak-anak boleh lakukan perkara yang sama kepada mak...?
Mak minta maaf sekiranya mak terlalu mendesak adik dan along untuk belajar bersungguh-sungguh...
Adik rajin... Along pula, selalu merungut...
Satu hari tu, along merungut lukisan along tak cantik... Dan emak cuba tolong along...
Walaupun along cakap lukisan along tak cantik, pada mak itulah lukisan yang paling cantik yang pernah mak lihat...

Along nak jadi fotografer... Along kata nak ambik gambar kita keluarga selalu...

Sekarang along dah jadi fotografer yang berjaya...
Tapi, kita masih belum ambik gambar sekeluarga...
Sementara itu, lukisan along tu mak gantung dalam bilik mak...
Itulah satu-satunya gambar keluarga kita yang mak ada...

Masa berlalu sangat cepat...
Along dan adik dah pun berjaya...
Cuma kadang kala bukan mak tak tahu adik dan along sibuk...
Cuma mak ni... Sunyi sangat...

Orang ada cakap mak gila... Tunggu anak-anak setiap hari...
Kerana pada mak itulah hiburan mak...
Selalu juga mak mendail separuh jalan... Takut sangat mengganggu adik dan along...
Mak tahu anak-anak mak sibuk...

Tapi, satu hari tu... Mak memang terdesak... Sakit mak semakin teruk...
Jadi mak telefon anak-anak... Tapi seperti biasa semuanya sibuk...

Bila mana mak rasa penghujung sudah tiba...
Mak cuma nak cakap...
Mak rindu sangat dengan adik dan along...

 Jika berdosa mak membesarkan kamu berdua...
Mak pohon adik dan along...

Ampunkanlah mak...


Semoga sahabat-sahabat dapat menghayati video tersebut...

Kepada yang akan pulang beraya di kampung...
Berhati-hati memandu...
Rancang perjalanan anda...
Patuhi had laju...
Jangan tergesa-gesa...
Biar lambat asal selamat...
Ingatlah orang yang tersayang...
Semoga anda semua selamat sampai ke destinasi anda...

Selamat bercuti & Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin
daripada saya...

Azwandy Bin Muhamad & keluarga...
Dusun Bayu, Kuching, Sarawak....

Sekian...

~~~...Saya pernah gunakan video ini sebagai set induksi ketika mengajar di SMK Munshi Abdullah, Melaka dahulu... Anak-anak murid saya menangis...Huhu...~~~

17 comments:

Atsuko Ichirou said...

tacing bace entry nie...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

selamat hari raya~

dayana said...

ibu..ibu..ibu..ayah..=)

Puteri Dyla Qistina said...

salam s.wandy yang dihormati :)

saja nak inform yg usna prasan blog senior wandy ni agak berat la n ada pop up plaks. :( any solution?

one more, husna balik kampung tau! :)

Azwandy Bin Muhamad said...

@Atsuko Ichirou Tacing tgk video tu kan...?Huhu...

Azwandy Bin Muhamad said...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr Selamat Hari raya utk awk juga...

Azwandy Bin Muhamad said...

@dayana Dayana nangis eh tgk video tu..huhu...

Azwandy Bin Muhamad said...

@Puteri Dyla Qistina Wslm husna... yeke ada masalah mcm tu...x perasan plak..Huhu.. nanti sy try tgk apa masalhnya k...

Balik kmpg eh?
Semoga selamat sampai & selamat kembali k...

zahidah dihaz said...

saya sudah ada di kampung...tak pergi mana2 pun...hehehehe....
siang tadi sungkei kat dusun bayu...hehehehehe
raya jemput datang rumah...kat bako ya jak...
selamat hari raya...

maya addirasha said...

huu~
sedih je macam .
insyaallah ,
saye akan cube pastikan ini semua takkan terjadik
dalam hidup ibu dan ayah saye .
harap dapat jadi anak yg baik untuk mereka berdue .
aminn :)

Azwandy Bin Muhamad said...

@zahidah dihaz Owh..sungkei kat dusun bayulah tdk? hehe... Rumah kat bako? kat seberangkah?

Azwandy Bin Muhamad said...

@maya addirasha Bgs2... Kotakan janji kamu tu k...

nur aisya humaira said...

selamat hari raye...;)
yee, hargailah mereka ketika mereka belum menutup mate...
andai suatu ari nanti mereka pergi, penyesalan kte tk akn bermakne lagi...huhu..
sedey tgk video ni...
asal tgk cite org tue je,kompem sedey...huhu

ciK LyndaWawa igUana said...

selamat hari raya..
lak mek agakumah kitak..kitak berik duit raya, k..hehehe

Azwandy Bin Muhamad said...

@nur aisya humaira Selamat hari raya utk Aisya juga...

Azwandy Bin Muhamad said...

@ciK LyndaWawa igUana Selamat ari raya...hehe...
Dtglah rumah kmk k... lak kmk berik 20sen..hehe..

LiFe KaMi said...

kami da blk bepuasa mgu lepas kt kpg sbab nk blas tk dpt beraya kena kerja..huhu

Aku & Dia

Daisypath Anniversary Years Ticker